Tiiviysmittauksen avulla varmistat, että rakennus täyttää suunnitteluarvot, eikä rakennukseen jää ylimääräisiä vuotokohtia. Näin kosteusvaurioiden riski pienenee ja energiatehokkuus paranee.

Suoritamme tiiviysmittauksia kustannustehokkaaseen hintaan Etelä-Suomen alueella kaiken kokoisiin ja tyyppisiin rakennuksiin, aina omakotitalosta suuriin ja vaativiin teollisuuskohteisiin.

Saat raportin sähköisessä muodossa aina 24 tunnin sisällä tiiviysmittauksesta.


Tiiviysmittaus kerralla kuntoon!

Ennen tiiviysmittauksen suorittamista käymme kanssasi läpi lähtötietotarpeet, valmistelevat toimenpiteet, sekä varmistamme, että kohde on valmiuden osalta siinä pisteessä, että mittausedellytykset täyttyvät. Tulemme myös tarvittaessa paikan päälle tarkistamaan, että työmaa on valmis mittausta varten.

Suoritamme mittauksen vain tarvittavien kriteerien täyttyessä. Näin voit olla varma, että tiiviysmittaus saadaan suoritettua yhdellä kertaa.

 

Tiiviysmittaus antaa varmuutta ja on aina kannattava investointi

Tarve tiiviysmittaukselle riippuu energiaselvityksessä tai -todistuksessa määritetystä arvosta.

Tiiviysmittauksella selvitämme rakennuksen ilmanpitävyyden, jonka tunnuslukuna käytetään yleisesti ilmanvuotolukua (q50).

Rakennuksen vaipan hyvä ilmanpitävyys on rakenteiden toimivuuden sekä rakennuksen energiatehokkuuden ja sisäilman kannalta merkittävä asia; kun ilmanpitävyys on hyvällä tasolla, voit olla varma, että rakennus toimii optimaalisesti ja ilma kiertää suunnitellusti.

Tarve tiiviysmittaukselle riippuu energiaselvityksessä tai -todistuksessa määritetystä arvosta. Uusille rakennuksille asetuksen vaatimus ilmanpitävyydelle on 4,0 m³/(hm²), josta voi poiketa vain käytön tai rakenteellisten ratkaisujen näin edellyttäessä.

Mikäli suunnitteluarvona on käytetty lukemaa 4,0 m³/(hm²) pienempää lukuarvoa, tulee tämä lukema todentaa mittaamalla. Huolellisesti suunnitelluissa ja toteutetuissa rakennuksissa ilmanvuotoluku on reilusti arvoa 4,0 m³/(hm²) pienempi. Arvo tulee aina todentaa tiiviysmittauksen avulla.

Mikäli tiiviysmittaus jätetään suorittamatta rakennusvaiheessa, vaarana on, että rakennuksen käyttöönoton jälkeen ilmenee vuoto-ongelmia. Tiiviysmittaus on huomattavasti kustannustehokkaampaa ja yksinkertaisempaa suorittaa rakennusvaiheessa kuin rakennuksen ollessa jo käytössä. Siksi suosittelemme aina teetättämään tiiviysmittauksen jo rakennusvaiheessa.

 

Tiiviysmittaus jo käytössä olevaan rakennukseen

Me Q-Mittauksella suoritamme tiiviysmittauksia myös jo käytössä oleviin rakennuksiin yli 10 vuoden ammattitaidolla.

Mikäli kohde on jo käytössä, muistathan tiedottaa asukkaita hyvissä ajoin mittauksen ajankohdasta, sillä liikkumista talossa tulee rajoittaa mittauksen aikana. Mittaushetkellä rakennuksen ulko-ovia, ikkunoita tai parvekkeen ovia ei saa avata.

 

Ennen tiiviysmittauksen suorittamista käymme kanssasi läpi lähtötietotarpeet, valmistelevat toimenpiteet, sekä varmistamme, että kohde on valmiuden osalta siinä pisteessä, että mittausedellytykset täyttyvät. Jotta tiiviysmittaus voidaan suorittaa, kohteen vaipan on oltava valmiina ja sen kaikki reunat tiivistettynä.

Jos vaippa on valmiina ja kaikki tarvittavat tiivistykset tehtynä, rakennus on valmis tiiviysmittaukseen.

Jos vaippa on valmiina ja kaikki tarvittavat tiivistykset tehtynä, rakennus on valmis tiiviysmittaukseen. Mikäli jokin tiivistys on vielä tekemättä, emme suosittele tiiviysmittauksen tekoa vielä. Tällöin on hyvin todennäköistä, että mittaustulos ei ole paikkaansa pitävä tai mittaus joudutaan uusimaan myöhemmin.

Koska haluamme helpottaa työtänne ja tehdä mittaukset ensimmäisellä käynnillä, käymme kanssasi etukäteen läpi kohteenne valmiuden mittausta varten. Tulemme tarvittaessa paikan päälle tarkistamaan tilanteen ennen mittausta. Mikäli havaitsemme puutteita, ilmoitamme niistä.

Emme koskaan tee tiiviysmittausta kohteeseen, joka ei täytä tarvittavia kriteereitä. Näin säästämme arvokasta aikaasi ja varmistamme, ettei työtä tarvitse tehdä moneen kertaan.


Tiiviysmittauksia vankalla ammattitaidolla

Jotta saamme tiiviysmittauksen suoritettua tehokkaasti ja mahdollisimman vähän työmaata häiriten, teemme tiiviysmittauksia yleensä normaalin työajan ulkopuolella. Suoritamme mittaukset aina joustavasti aikataulunne mukaisesti aamulla, työpäivän aikana, illalla tai viikonloppuna.

Meillä on yli 10 vuoden kokemus rakennusteknisistä mittauksista sekä suoraan työmaalta rakennusalan työnjohdon tehtävistä. Kokemuksesta tiedämme, että mittaukset ovat vain murto-osa työmaan kokonaisuutta, etkä kaipaa niistä lisää päänvaivaa työpäiviisi. Siksi suoritamme mittaukset aina tehokkaasti työmaata mahdollisimman vähän häiriten.

Saat meiltä tarvittaessa myös ääni- ja melumittaukset sekä lämpökuvaukset. Ota yhteyttä ja pyydä tarjous jo tänään!

 
 
 

Raportti aina sähköisesti - jopa 24 tunnissa!

Suoritetun mittauksen jälkeen, analysoimme mittaustulokset ja koostamme niistä raportin 24 tunnin kuluessa mittauksesta.

Toimitamme tiiviysmittausraportin sekä tiiviysmittaustulokset sähköisesti helposti luettavassa PDF-muodossa. Mikäli sinulla herää mittauksen tuloksista kysyttävää, autamme mielellämme avaamaan tuloksia tarkemmin.

 
 

Pyydä tarjous tiiviysmittauksesta

Suoritamme sertifioituja ja luotettavia tiiviysmittauksia koko Etelä-Suomen alueella. Jätä tarjouspyyntö ja ota yhteyttä täältä.

Nopeuttaaksesi tarjouksen laskemista, lähetäthän viestisi yhteydessä jo valmiiksi seuraavat tiedostot:

• energiatodistus tai lämmöntasauslaskelma
• ARK-pääpiirustukset, pohjat ja rakenneleikkaus

Teemme näiden tietojen pohjalta tarjouksen tiiviysmittauksesta kohteellesi. Olemme sinuun yhteydessä 1-2 työpäivän sisällä.

 

 

Usein kysyttyä tiiviysmittauksesta

Onko tiiviysmittaus pakollinen rakennusvaiheessa?

Tarve tiiviysmittaukselle riippuu energiaselvityksessä tai -todistuksessa määritetystä arvosta. Uusille rakennuksille asetuksen vaatimus ilmanpitävyydelle on 4,0 m³/(hm²), josta voi poiketa vain käytön tai rakenteellisten ratkaisujen näin edellyttäessä.

Mikäli suunnitteluarvona on käytetty lukemaa 4,0 m³/(hm²) pienempää lukuarvoa, tulee tämä lukema todentaa mittaamalla. Huolellisesti suunnitelluissa ja toteutetuissa rakennuksissa ilmanvuotoluku on reilusti arvoa 4,0 m³/(hm²) pienempi. Arvo tulee aina todentaa tiiviysmittauksen avulla.

Milloin tiiviysmittaus voidaan suorittaa?

Tiiviysmittaus voidaan suorittaa, kun kohteen vaippa ja kaikki siihen liittyvät tiivistykset ovat valmiina.

Voiko tiiviysmittauksen suorittaa jo käytössä olevaan rakennukseen? Mitä toimenpiteitä se vaatii?

Suoritamme tiiviysmittauksia myös jo käytössä oleviin rakennuksiin. Muistathan tiedottaa asukkaita jo hyvissä ajoin mittauksen ajankohdasta, sillä liikkumista talossa tulee rajoittaa mittauksen aikana. Mittaushetkellä rakennuksen ulko-ovia, ikkunoita tai parvekkeen ovia ei saa avata.

Mitä tietoja minun tulee lähettää tiiviysmittauksen tarjousta varten?

Jotta voimme laskea juuri sinun kohteellesi sopivan tarjouksen tiiviysmittauksesta, tarvitsemme seuraavat tiedot:
• energiatodistus tai lämmöntasauslaskelma
• ARK-pääpiirustukset, pohjat ja rakenneleikkaus

Teemme näiden tietojen pohjalta tarjouksen tiiviysmittauksesta kohteellesi. Nopeuttaaksesi tarjouksen laskemista, lähetäthän yllä mainitut tiedostot jo tarjouspyynnön yhteydessä.

Miten ilmanvuotoluku määritetään?

Rakennuksen ilmanvuotoluku määritetään standardin SFS-EN ISO 9972:2015 mukaan 50 Pa paine-erolla ulkoilmaan verrattuna. Menetelmässä suljetaan tiiviisti mittauksen ajaksi rakennuksen vaipassa olevat aukot, kuten ulko- ja ulospuhallusilma-aukot, sekä viemärit ja savupiiput. Ulko-ovet ja ikkunat tulee olla mittauksen aikana kiinni. Kaikki lämmitetyt tilat kuuluvat mittauksen piiriin.

Rakennuksen vaipan ilmanvuotoluku q50 (m³/(hm²)) lasketaan 50 Pa:n paine-erolla määritetyn vuotoilmavirran (m³/h) ja rakennuksen vaipan pinta-alan (m²) suhteena. Rakennusvaipan pinta-alaan lasketaan ulkoseinät aukotuksineen sekä ylä- ja alapohja. Näin saadaan määritettyä rakennuksen ilmanvuotoluku mittaamalla.

Mikä on hyvä ilmanvuotoluku?

Uusille rakennuksille asetuksen vaatimus ilmanpitävyydelle on 4,0 m³/(hm²), josta voi poiketa vain käytön tai rakenteellisten ratkaisujen näin edellyttäessä. Mikäli suunnitteluarvona on käytetty lukemaa 4,0 m³/(hm²) pienempää lukuarvoa, tulee tämä lukema todentaa mittaamalla. Huolellisesti suunnitelluissa ja toteutetuissa rakennuksissa ilmanvuotoluku on reilusti arvoa 4,0 m³/(hm²) pienempi.

Hyvänä ilmanvuotolukuna voidaan pitää lukuarvoa 1,0 m³/(hm²) tai sitä pienempää lukuarvoa ja passiivitalon osalta 0,6 m³/(hm²) tai sitä pienempiä lukuarvoja. Huomioitavaa toki on, että myös rakenneratkaisuilla on merkitystä, ja täten hyvän ilmavuotoluvun määritys ei ole täysin yksiselitteistä.

Milloin ja millaisen raportin saan tiiviysmittauksesta?

Suoritetun mittauksen jälkeen, analysoimme mittaustulokset ja koostamme niistä raportin 24 tunnin kuluessa.

Toimitamme sinulle tiiviysmittausraportin sekä tiiviysmittaustulokset sähköisesti helposti luettavassa PDF-muodossa. Mikäli sinulla herää mittauksen tuloksista kysyttävää, autamme mielellämme avaamaan tuloksia tarkemmin.

Mitä teen, jos en löytänyt vastausta kysymykseeni tai haluan saada lisätietoa tiiviysmittaukseen liittyen?

Mikäli et löytänyt vastausta kysymykseesi, autamme mielellämme. Jätä yhteydenottopyyntö täältä tai soita meille niin vastaamme kysymyksiisi ja autamme löytämään oikean ratkaisun.